Pri gradnji združujmo staro z novim

Pri gradnji nove hiše smo dandanes pogosto postavljeni pred dilemo, ali pod hišo namestiti toplotno črpalko, na streho pa sončne celice, ki bodo v zimskih mesecih pomagale ogrevati naš dom. Kljub temu, da se je seveda zelo racionalno odločiti za takšno varčno, okolju prijazno in dolgoročno vzdržno vrsto ogrevanja, pa se po drugi strani radi odločamo tudi za čisto drugo vrsto ogrevanja. Ko danes v novi hiši opazimo, da v kotu dnevne sobe stoji lepa lončena peč, nam je seveda takoj jasno, da ta ni tam zato, da bi z njo ogrevali celotno hišo, kot so take peči ogrevale domove naših prednikov, pač pa je tam zato, da stanovalcem vzbuja prijeten občutek domačnosti in nostalgije.

Za večino med nami je lončena peč nekaj, kar nas spominja na zimske večere preživete v hišah naših babic in dedkov. Kdor je imel to srečo, da se je po dolgem dnevu zimskih radosti lahko zvečer “skril za pečjo” oziroma na peči, se teh trenutkov običajno spominja s prav posebej prijetnimi občutki nostalgije. 

Prav to je razlog, da raznovrstni kamini še danes krasijo tudi marsikatero novogradnjo. Marsikdo se pri načrtovanju svojega novega doma odloči, da bo v njem združil novo s starim, učinkovito z nostalgičnim. Na ta način nam prav lepo skupaj delujejo najnovejše in najučinkovitejše sončne celice in starodavni kamini. Bodisi se odločimo za klasično lončeno peč, bodisi za katero drugo vrsto kamina, seveda ni nujno, da imamo ta košček nostalgije v naši hiši le za okras. Običajno pride vsako zimo kakšen teden ali dva takih dni, ko iz severa prihajajo hladni vetrovi in nas mraz prav posebej pritiska. Zakaj bi samo za tistih nekaj dni gradili veliko bolj zmogljiv sistem radiatorjev, kot ga potrebujemo, če pa lahko v tistih dneh prižgemo svoj kamin, ki že celo leto krasi našo dnevno sobo?