Izdelava kakovostnega dimnika

Izdelava dimnika ni enostavna naloga, čeprav imamo na voljo opremo, ki nam omogoča poljubno oblikovanje naprednih dimniških sistemov. Že načrtovanje celotnega sistema je lahko zahtevno, navsezadnje gre za zelo pomemben sistem, ki bo na dolgi rok odločal tudi o varnosti pri kurjenju. Kakovosten dimnik preprečuje požare in uhajanje plinov, torej je smiselno pri izdelavi tega sistema zagotoviti visoko kakovost in popolno zanesljivost. Pri tem se osredotočimo na vse elemente, ki imajo pri tem kritično vlogo.

Najbolj opazen element je seveda že sama cev za dimnik. Cevi so izdelane iz raznih kovinskih materialov, predvsem iz inoxa, ki je zelo vsestranski material in se v tej vlogi odlično obnese. Upoštevati pa moramo lastnosti materialov in obremenitve, s katerimi se bodo ti soočali. Cev za dimnik je pri svojem delu pogosto na udaru visokih temperatur in drugih obremenitev, v takšnih razmerah pa mora zagotoviti brezhibno delovanje. Kakovostna oprema odlično opravlja svoje delo tudi ob takšnih obremenitvah, zato bo prišla v poštev cev za dimnik iz višjega ranga. Na srečo imamo na voljo zelo široko zbirko dimniške opreme, predvsem pri ključnih elementih lahko izbiramo zelo kakovostne dele.

Ne smemo pa pozabiti na druge elemente, ki so ključnega pomena pri izdelavi kakovostnega dimnika. To je recimo šamotna malta, ki postavi piko na i odličnim lastnostim kurilne naprave in učinkovitemu delovanju dimniškega sistema. Šamotna malta se uporablja v kombinaciji s ploščami in opekami za prilagoditev učinka pri delovanju kurilne naprave. Gre za material, ki ima odlične absorpcijske lastnosti in lahko skladišči večje količine toplote. Sodobne kurilne naprave so zelo zmogljive, običajno ne želimo, da se vsa toplota nenadzirano sprošča v prostor. Šamotna malta poskrbi za to, da se toplota zadržuje in razporeja, nato pa enakomerno oddaja v prostor preko daljšega časovnega obdobja. To dopolnjuje učinkovite funkcionalnosti same kurilne naprave in tudi dimniškega sistema.