Izbira popolnega kolesa

Ker imamo v večjih kolesarskih trgovinah na voljo celo množico dobrih koles, izbira pravega izdelka ne bo enostavna. Vseeno si lahko nalogo na različne načine nekoliko olajšamo in s tem pridemo do kar najboljšega kolesa glede na svoje potrebe.

Pravi tip kolesa

Najprej se vprašamo, kateri tip kolesa bo najbolje odgovarjal na naše potrebe. Predvsem s tem mislimo na okoliščine, v katerih bomo vozili. Za mestno vožnjo ali prave kolesarske treninge so vsekakor najbolj primerna cestna kolesa, ki pa jih ne moremo uporabljati na neurejenih površinah. Če se nameravamo zapeljati tudi v naravo, bo bolje izbrati gorsko kolo. Tako gorska kot cestna kolesa se nadalje ločijo na različne skupine, s katerimi lahko svojo izbiro še bolj prilagodimo.

V zadnjem času so zelo priljubljena tudi električna kolesa, ki so prilagojena različnim terenom. Največ povpraševanja je po električnih gorskih kolesih, so pa na voljo tudi cestna kolesa z električnim pogonom. V nekaterih primerih je možno tak pogon enostavno dodati, kot se dodajajo drugi sestavni deli kolesa.

Omenimo še otroška kolesa, ki prav tako predstavljajo posebno kategorijo v ponudbi trgovcev s tovrstno opremo. Pri teh posebej ločimo poganjalce, ki so namenjeni učenju in vadbi ključnih veščin za vožnjo s kolesom. Pri poganjalcih manjkajo nekateri osnovni sestavni deli kolesa, tako da se po funkcionalnostih ne morejo primerjati s pravimi otroškimi kolesi, so pa vsekakor zelo učinkoviti za urjenje veščin, kot je vzdrževanje ravnotežja. Kaj kmalu pa bodo prišla v poštev tudi prava otroška kolesa.

Dodatna oprema

Ob nakupu bodo kolo gotovo že spremljali vsi potrebni sestavni deli kolesa, ki omogočajo normalno uporabo izdelka, verjetno pa to ne bo dovolj za povsem popolno izkušnjo pri kolesarjenju. Poslužimo se še nekatere dodatne opreme, ki lahko močno popestri ali olajša obračanje pedalov. Ne pozabimo še na kolesarska oblačila in varnostno opremo.