Stoli za dolgotrajno sedenje

Če dolgo časa sedimo, bomo gotovo deležni nekaterih neugodnih obremenitev, ki lahko hitro vodijo v bolečine, skozi čas pa se neizbežno pojavijo tudi večje zdravstvene težave. Posebej problematično je to za tiste, ki redno sedijo pri svojem delu, a tudi doma se pogosto zgodi, da svoj prosti čas preživljamo kar v sedečem položaju. Za to bo treba izbrati dobre stole, ki ponujajo kar najboljšo podlago za dolgotrajno sedenje.

Najbolje se seveda obnesejo ergonomski stoli, ki jih lahko na srečo najdemo v mnogih različnih izvedbah. Na voljo so ergonomske različice praktično vseh stolov, posebej priljubljene pa so tiste, ki se uporabljajo v pisarnah in drugih delovnih okoljih. Pogosto so to tudi konferenčni stoli, ki so vsestransko uporabni. Takšni stoli morajo biti zelo dobro oblikovani, da lahko opravijo vse svoje naloge. Konferenčni stoli morajo biti udobni tudi pri dolgotrajnem sedenju, poleg tega uporabnika pri delu ne smejo ovirati. Za nameček se običajno pričakuje določena prilagodljivost, čeprav imajo pri tem konferenčni stoli nekaj manj težav kot klasični pisarniški ali kakšni drugi delovni stoli.

V vsakem primeru pa mora biti stol oblikovan z mislijo na dolgotrajno in dolgoročno uporabo. Ergonomski stoli so zelo dobro zasnovani in na različne načine pripomorejo k boljši izkušnji pri uporabi. Ne morejo pa kar sami nadomestiti vseh pomanjkljivosti drugega pohištva ali odpraviti vseh posledic dolgotrajnega sedenja. Še vedno se torej splača koristiti nekatere preventivne ukrepe, predvsem če se lahko sedenju kar izognemo. Ergonomski stoli sicer pomagajo pri vzdrževanju ustrezne drže, a to pomeni le najmanjše zlo v takšnem primeru – pri sedenju bodo še vedno prisotne nekatere obremenitve, ki bi jih bilo bolje povsem izničiti. Če moramo dlje časa sedeti, skrbimo za redno telesno aktivnost in pogoste predahe, razgibavanje in raztezanje. Z dobro rutino in dobro opremo je mogoče doseči presenetljive rezultate, ki pomenijo prijetno izkušnjo tudi pri dolgotrajnem sedenju.