Kaj storiti v primeru kršitev blagovne znamke?

Z registracijo blagovne znamke se običajno želimo zaščititi pred morebitnimi zlorabami in na ta način pridobiti prednost na konkurenčnem trgu. Ta oblika zaščite intelektualne lastnine je v teoriji zelo dobra, prav tako se odlično obnese kot preventiva, saj konkurenca verjetno ne želi biti izpostavljena kazenskim in drugim ukrepom v primeru zlorabe. A če do kršitve vseeno pride, je treba ustrezno ukrepati – kaj storiti?

Blagovne znamke in patenti v Sloveniji ponujajo v prvi vrsti preventivno zaščito, ki je pogosto bolj učinkovita in več vredna od možnosti kazenskih ukrepov. Če vseeno pride do zlorabe, se izkaže, da je ukrepanje nekoliko bolj zahtevno, kot bi si morda mislili. Že ugotavljanje zlorab namreč ni enostavno, sami moramo biti pozorni na morebitne zlorabe, saj za to ne skrbi nobena druga služba. Ker je mnoge kršitve težko odkriti, če se temu delu ne posvečamo z vso predanostjo, je povsem možno, da kakšne zlorabe enostavno spregledamo, dokler ne postanejo res očitne. Predvsem imajo tak problem patenti, v Sloveniji pa imamo tudi druge oblike zaščite intelektualne lastnine, ki postavljajo različne procedure na tem področju. V vsakem primeru pa imamo takrat, ko ugotovimo kršitev blagovne znamke, na voljo nekatere ukrepe, ki jih omogoča ta zaščita. Na tej podlagi si lahko obetamo uspešne rešitve spora, kar je gotovo dobrodošlo – pri očitnih kršitvah ni bojazni, da ne bi bil primer rešen v korist imetnika pravic intelektualne lastnine. Seveda pa moramo pri tem upoštevati tudi to, da kršitev blagovne znamke ni vedno očitna, pogosto se soočamo tudi s kakšnimi mejnimi primeri.

V primeru kršitve blagovne znamke in patenti v Sloveniji ponujajo več možnosti ukrepov. Običajno takoj zahtevamo prekinitev kršitev in povračilo škode, kar je pogosto že dovolj, dopuščajo pa predpisi tudi druge oblike ukrepov, nenazadnje tudi kazenske ukrepe, ki imajo zelo resne posledice.