Učinkovit sistem talnega ogrevanja

V mnogih sodobnih zgradbah je prav talno gretje tista rešitev, ki ponuja najboljši izkoristek in tudi najboljšo izkušnjo pri uporabi. Še posebej to velja za sodobne sisteme, ki jih je enostavno upravljati, dosežemo lahko različne učinke, s katerimi bomo zelo zadovoljni. Seveda je pogoj za to odlično načrtovan in vgrajen sistem, kombiniran z varčnim in zanesljivim virom energije. Na voljo imamo več opcij, univerzalne rešitve pa ni – vedno se odločamo glede na to, kaj dopušča objekt, v katerega gretje vgrajujemo.

Pogosto naletimo na omejitev v toplovodnem sistemu, zato se moramo najprej vprašati, kaj pravzaprav omogoča vodovod. Inštalacije starejšega datuma verjetno ne bodo prilagojene polaganju talnega ogrevanja, tako da bodo zahtevale večjo prilagoditev, ki morda ne bo smiselna. Vodovod inštalacije sicer nimajo nobenega vpliva na električno talno gretje, kar je lahko zelo posrečena rešitev v takšnem primeru. Čisto možno pa je, da ne bo težko obstoječega sistema prilagoditi in vgraditi grelnih elementov za toplovodno ogrevanje. Vse je odvisno od obstoječih sistemov in tega, ali je možno vodovod inštalacije v zahtevani meri prilagoditi.

Največ za učinkovit in zanesljiv sistem talnega ogrevanja naredimo pri izbiri, načrtovanju in vgradnji sistema. A tudi kasneje se izkaže, da lahko na svojo izkušnjo pri uporabi močno vplivamo. Na voljo imamo različne opcije za nadzorovanje delovanja gretja, seveda pa na delovanje ogrevanja vplivajo tudi mnogi drugi dejavniki, na primer izolacija prostorov in zmogljivost vira energije. Vse to so vplivi, ki lahko talno gretje nadgradijo ali pa izkušnjo poslabšajo. Na voljo imamo različne elegantne rešitve, od vsestranskih digitalnih termostatov do kompletnih rešitev za učinkovito ogrevanje v različnih prostorih.

Včasih je treba premisliti o tem, ali je talno gretje sploh smiselna izbira za nek objekt. Ni nujno, da je odgovor vedno pritrdilen. Najbolje se takšno ogrevanje obnese v nizkotemperaturnem sistemu z odlično izolacijo.