Učenje kolesarjenja

Sposobnost vožnje s kolesom ni prirojena, veščine bo treba osvojiti z učenjem in treningom. Na srečo je to lahko zanimiv in zabaven izziv, ki se ga otroci pogosto lotijo skozi igro in tekmovanje. 

V začetku je najbolj uporabna oprema za učenje kolesarjenja bržkone poganjalec, ki je idealen za tiste otroke, ki se šele privajajo na pokončno raziskovanje sveta. Poganjalec je primeren za otroke, ki se želijo spoprijeti z novimi izzivi, niso pa še pripravljeni na kompleksne sisteme pravih koles. Bolj gre za utrjevanje mišičnega spomina in razvoj veščin, ki morajo preiti v kri. Ohranjanje ravnotežja na kolesu je recimo spretnost, ki jo osvojimo skozi trening, nato pa je zlepa ne pozabimo – poganjalec je za osvajanje takšnih spretnosti vsekakor prava izbira. Poleg tega pa gre lahko za zabavno igračo, ki popestri prosti čas otroka in omogoča tudi izvedbo družinskih izletov in drugih aktivnosti. Vsekakor je to oprema, ki je v otroštvu vsestransko uporabna in se jo splača imeti pri roki.

Kasneje sicer pride v poštev tudi drugačna oprema, ki omogoča kolesarski trening. Zahtevnejši kolesarji bodo spoznali trenažer, ki omogoča trening v vsakem okolju. Seveda se takšnih naprav ne poslužujejo le zahtevni tekmovalni kolesarji, temveč tudi rekreativci, ki bi radi ostali v formi in storili kaj dobrega zase. Ni nujno, da gre za načrtovan trening, prav tako lahko trenažer uporabimo preprosto za obračanje pedalov in nabiranje kondicije. Pravzaprav je lahko to uporabno orodje za razvijanje nekaterih ključnih spretnosti in učenje novih tehnik, tako da se trenažer upravičeno postavlja ob bok drugim pripomočkom, ki se uporabljajo za takšne namene.

Seveda pa pri učenju kolesarjenja ni vse odvisno le od opreme, temveč ima veliko dela tudi učenec sam, svoje pa dodajo še učitelji. Res je, da se otroci dobro učijo tudi samostojno, brez kakšne pomoči, a vseeno jih je pametno pri tem spodbujati.