Osvetlitev delovnega prostora

Za delovne prostore lahko štejemo vse sobe, ki so namenjene večurnemu delu. Naj bo to domača delavnica, pisarna ali pa skladišče, za delovni prostor je potrebno poskrbeti, da bo kar se da udoben in prijeten za bivanje. Le tako bo lahko delo potekalo nemoteno, dodatno udobje pa bo spodbudilo dobro počutje vseh ljudi, ki ustvarjajo v njem. Zato je pomembno, da za vse delovne in notranje prostore poskrbimo s primerno opremo, k čemur spada tudi osvetlitev.

Že ptiči čivkajo, da je za uspešno delo potrebna tudi dobra osvetlitev. Tako so oči manj utrujene, saj se ne rabijo truditi gledati reči v pogojih slabše svetlobe. Z optimalno osvetlitvijo prostorov se izognemo tudi dolgoročnemu poslabšanju vida, ki pesti veliko ljudi z delovno dobo v neprimerno osvetljenih prostorih.

Poleg umetnih luči, s katerimi osvetljujemo prostor v temi, se zelo splača poskrbeti tudi za naravno osvetljenost podnevi. Zato naj bodo okna dovolj velika, da pripeljejo zadostno količino svetlobe v notranjost prostorov. V pogojih močnega sonca pa je treba svetlobo, ki prihaja skozi okna, nekako omejiti. To se najbolj elegantno naredi z namestitvijo ustreznih senčil, kot so na primer roloji ali žaluzije

Roloji predstavljajo najbolj enostavno obliko senčil, ki je dostopna vsakomur. V svojem bistvu so roloji le kos platna, ki se prilega dimenzijam okna. Razlika med različnimi roloji pa je v lastnostih platna in še bolj v sistemu za njegovo navijanje oziroma pospravljanje, ki se lahko zelo razlikujejo.Po drugi strani pa spadajo žaluzije že med bolj napredne oblike senčil, ki so se razvile kasneje. Klasične notranje žaluzije so sestavljene iz tankih kovinskih lamel, ki jim lahko spreminjamo nagib in s tem uravnavamo količino prepuščene svetlobe v notranjost. Vsake žaluzije pa se seveda da tudi pospraviti ob zgornji rob, tako da ne ovirajo pogleda navzven.