Košnja trave na strmih predelih

Košnja trave je opravilo, ki se je v zadnjem stoletju močno spremenilo. Ročna košnja s kosami je še nedavno tega bila normalni del kmečkega življenja in dobri kosci so bili zelo iskani. Košnja, sušenje in spravilo sena so namreč opravila, ki so zelo odvisna od vremenskih dejavnikov in jih je treba izvesti kar se da hitro. V sezoni so zato kosci delali vsak dan, in to po cele dneve. Če je že posušeno seno dobil dež, je bila škoda ogromna, saj so bili mnogi kmetje povsem odvisni od svoje živine, ki je morala preživeti zimo in je potrebovala precej travne krme oziroma sena.

Motorne kosilnice vseh vrst, kot je na primer bcs kosilnica, so košnjo trave močno olajšale. Z njimi je delo precej bolj optimizirano in zahteva bistveno manj človeških naporov. Danes je motorna košnja standard in na ročno koso se kosi le še na najbolj zahtevnih predelih, ali pa takrat, ko je potreben prikaz starih kmečkih veščin. 

Za ravninske dele se pri košnji največ uporabljajo rotacijske kosilnice, priklopljene na traktor. Traktorski rezervni deli so namreč dostopni kot še nikoli prej in tako se za večino kmečkih del uporablja ravno traktor. Rotacijske kosilnice omogočajo zelo hitro košnjo, traktorski rezervni deli pa omogočajo hitra popravila takrat, ko je to potrebno.Strmi predeli na hribovitih področjih, ki jih je v Sloveniji zelo veliko, pa zahtevajo povsem drugačen način košnje. Tu je najbolj primerna bcs kosilnica, ki jo upravljamo stoje. Ker ima bcs kosilnica zelo nizko težišče, je zelo primerna ravno za strme predele, pri katerih je bočni nagim zelo velik. Kljub temu pa z njimi brez težav kosimo tudi ravne predele, kjer se ravno tako izkaže. Traktorski rezervni deli omogočajo precej hitro popravilo traktorjev, toda tudi bcs kosilnica ima veliko standardnih delov in je zelo lahko popravljiva.