Možnosti izbire kosilnic za košnjo zelenic na vrtovih

Košnja travnatih vrtov je eno najpogostejših opravil, ki jih opravljajo vrtičkarji pri nas. Tudi najbolj osnovni vrtovi imajo kot bistven del vsaj majhen košček trave, ki ga je potrebno redno kositi. Za to opravilo seveda uporabljamo električne ali motorne kosilnice, odvisno od kvadrature, ki jo kosimo.

Motorne kosilnice so primerne za vsako velikost vrta, saj zavzamejo le malo prostora in pri njih nimamo toliko opravka s kablom za elektriko, ki ga moramo v primeru električne kosilnice neprestano odmikati, da ga slučajno ne porežemo. Najnovejša konkurenca pa je že tu, in sicer dostopne električne kosilnice brez kabla in z akumulatorjem ter seveda samodejne robotske kosilnice, katerih prisotnost se povečuje iz dneva v dan in omogočajo čedalje večjo avtonomijo košnje. So pa zato precej dražje od klasičnih motornih kosilnic, vendar je vložek kmalu povrnjen z lepšo trato in prihrankom časa za vzdrževanje le-te.

Poleg klasične motorne kosilnice pa imamo za košnjo večjih površin trave, kot je na primer na golf igriščih, na voljo še tako imenovani vrtni traktor. Tak traktor je v bistvu le povečana kosilnica z vsaj dvema nožema, širšo košnjo, in močnejšim motorjem, ki lahko travo hitreje odkosi in tako omogoča bistveno hitrejšo košnjo. Vrtni traktor ima tudi pomembno prednost v tem, da lahko na njem sedimo. Tako nam prihrani veliko truda in energije, ki bi jo po nepotrebnem porabili pri rinjenju navadne motorne kosilnice po travnati površini. Vsak vrtni traktor ima tudi precej velik koš za zbiranje odkosa in avtomatski mehanizem za opozorilo uporabnika, ko je koš poln. Dandanes je standard vrtnih traktorjev tudi hidrostatski pogon, ki omogoča povsem enostavno preklapljanje med vožnjo naprej in nazaj ter tudi samo hitrostjo vožnje. Hidrostatski pogon ne zahteva praktično nobenega dodatnega vzdrževanja in ima zelo nizek potencial morebitnih okvar, tako da se vsekakor izplača.