Tečaj za vozniški izpit

V Republiki Sloveniji lahko vozniški izpit za vožnjo avtomobila (B kategorije) opravljamo pri 18 letih starosti, tako kot v večini drugih evropskih držav. Marsikateri mladi nadobudnež se zato zelo razveseli možnosti za vožnjo motornega kolesa že pri nižji starosti. Izpit za motor je pri nas kategorično označen s črko A, vsebuje pa določene podkategorije: AM, A1 in A2. AM je kategorija za vožnjo lahkih motornih koles, ki imajo navadno do 50 kubičnih centimetrov delovne prostornine, vsekakor pa ne smejo iti hitreje od 45 km/h. Prednost kategorije AM je ta, da lahko izpit za motor, ki ustreza tej kategoriji, opravljamo že pri 15 letih. V preteklosti je bila starostna meja postavljena še nižje, in sicer se je izpit primerljive kategorije lahko opravljal že pri 14 letih starosti.

Naslednja stopnja, ki jo lahko dosežemo v karieri mladega motorista, je opravljanje izpita za motor kategorije A1. Ta vozniški izpit lahko opravljamo pri 16 letih, z ustreznim motorjem pa se že lahko vozimo tudi po avtocesti. Omejitve za primerne motorje so naslednje: pogonski motor ne sme imeti več kot 125 kubičnih centimetrov delovne površine, moč motorja gre lahko le do 11 kW (v primeru tricikla pa 15 kW), razmerje med močjo motorja in maso vozila pa ne sme presegati 0,1 kW/kg.

Nadaljujemo lahko pri 18 letih, ko nas čaka kategorija A2. Omejitve pri tej kategoriji so le v moči motorja, ki ne sme presegati 35 kW, in razmerju moči/mase vozila, ki ne sme presegati 0,2 kW/kg. Delovna prostornina tu ni pomembna, tako da lahko pri certificiranem serviserju s popravki programske opreme računalnika tudi močnejšim motorjem znižamo najvišjo moč do te mere, da jih lahko vozimo s kategorijo A2. Ta opcija je še posebej dobrodošla, če nameravamo sčasoma opraviti izpit tudi za neomejeno moč motorja – tako si že pred končnim izpitom lahko kupimo željen motor in ga v prehodnem obdobju dveh let vozimo z zmanjšano močjo.

Končno nas čaka še kategorija A za neomejeno moč vozila. Izpit za motor lahko opravljamo po dveh letih od opravljanja izpita A2 kategorije, če pa še nimamo izpita za motor, moramo počakati do 24. leta.