Sodobni projektorji

Tehnologija se bliskovito razvija, kar je očitno tudi pri projektorjih. Čeprav morda ne toliko, saj na tem področju še vedno vztrajajo tudi nekatere starejše tehnologije in izdelki starejšega letnika. Nenazadnje gre za dokaj drago opremo, ki služi točno določenemu namenu – svojo nalogo lahko uspešno opravljajo tudi stari, preizkušeni izdelki. A vseeno, ponudba na trgu je kar pestra, na voljo so razni sodobni projektorji, ki nudijo marsikaj novega.

LED projektorji

Glavna novost, ki je na trgu sicer že kar nekaj časa, so LED projektorji. Medtem ko so bile vir delovanja tradicionalno žarnice za projektorje, imajo sodobni projektorji LED osvetlitev, ki prinaša mnoge zelo konkretne prednosti. Najbolj očitno že to, da so cenejši pri uporabi na dolgi rok – žarnice za projektorje imajo precej omejeno življenjsko dobo in jih je treba pogosto menjati, poleg tega so izjemno drage. Za nameček pa tudi pri delovanju zahtevajo več energije in pomenijo višje stroške. Ker LED projektorji žarnice za projektorje ne uporabljajo, se tem težavam enostavno izognemo.

Prav tako imajo sodobni LED projektorji običajno višjo zmogljivost in nasploh daljši življenjsko dobo, se ne pregrevajo, delujejo precej tiho, seveda pa ponujajo tudi uporabno povezljivost s sodobnimi zvočnimi sistemi, predvajalniki, mobilnimi napravami in drugimi možnostmi.

Mini projektor

Svojevrstna inovacija je tudi prenosni projektor. Takšnih naprav pred leti preprosto ni bilo, projektorji so bili veliki, težki in nerodni. Enako je v mnogih primerih še danes, a na drugi strani so na voljo odlični miniaturni projektorji, ki s svojimi dimenzijami navdušujejo ljubitelje kompaktnih naprav, presenečajo pa tudi s svojimi zmogljivostmi. Prenosni projektor se sicer ne more kosati z zmogljivostjo kakovostnega večjega projektorja, a vseeno omogoča projiciranje dobre slike na dovolj velike površine. Navsezadnje pa prenosni projektor ni namenjen pripravi naprednih projekcij, bolj je primeren za hitre projekcije s pametnih telefonov in drugih naprav, za kar so takšni projektorji idealni.