Ključna kmetijska mehanizacija

Mnogi elementi zbirke kmetijske mehanizacije so naravnost nepogrešljivi za učinkovito delo na kmetiji. Ravno zato je treba zanje dobro skrbeti, predvsem pa se moramo že v izhodišču opremiti s kakovostno opremo. Nekateri kosi v tem oziru zahtevajo več pozornosti kot drugi.

Kardani

Včasih so kar nekoliko zanemarjeni, a kardani vsekakor predstavljajo ključno enoto kmetijske mehanizacije. So nepogrešljivi pri uporabi praktično vse druge mehanizacije, predvsem tistih priključkov, ki so najbolj uporabni. Prav zato je treba imeti na zalogi dobre kardane, nepogrešljivi so tudi rezervni deli kardanske gredi in drugi kosi, ki omogočajo hitro popravilo v primeru težav. V poštev pridejo le kakovostni originalni rezervni deli kardanske gredi, saj ne želimo tvegati dodatnih težav pri tem ključnem kosu mehanizacije.

Prav tako kardani zahtevajo redno vzdrževanje, treba jih je očistiti in podmazati po uporabi, vsake toliko tudi razstaviti in temeljito pregledati. Če so na zalogi rezervni deli kardanske gredi, jih lahko enostavno tudi popravimo v primeru kakšnih manjših težav, če ne pa je pametno obiskati usposobljenega serviserja, ki bo zagotovil optimalno delovanje kardana.

Večji priključki

Z zanesljivim kardanom lahko na traktor priključimo nekatere večje in pomembnejše priključke. Spet so nekateri pripomočki naravnost nepogrešljivi. En primer je vrtavkasta brana, ki sploh omogoča učinkovito obdelavo kmetijskih površin. Brez primerne priprave so tla namreč precej neugodna za setev kulturnih rastlin, vrtavkasta brana pa omogoča optimalno pripravo zemlje za odličen pridelek.

Vrtavkasta brana ni edina možnost pri začetni obdelavi zemlje, prav tako ni le ene izvedbe, ki bi bila prava. Na voljo so razni kultivatorji, ki prinašajo različne funkcionalnosti in morda bolje odgovarjajo potrebam različnih kmetovalcev. Vsekakor je smiselno kmetijsko mehanizacijo izbrati glede na potrebe kmetije, saj je prav od velikosti in dejanskega dela na kmetijskih površinah odvisno, kako dobro se bo mehanizacija sploh obnesla. V vsakem primeru pa je dobro izbrati kakovostne in zanesljive izdelke!