Veliki avtoservis z brezplačnim polnjenjem klime

Avtomobili potrebujejo kar nekaj vzdrževanja, če želimo imeti dobro pripravljeno vozilo, na katerega se lahko v vsakem trenutku zanesemo. Glede na to, da s svojim jeklenim konjičkom pogosto drvimo po cestah, vozimo v nepredvidljivih razmerah in smo izpostavljeni tudi raznim tveganjem, ki niso odvisna le od nas, je vsekakor pametno imeti vedno odlično pripravljen avto. 

Za vse to poskrbi avtoservis, ki ima široko ponudbo nujnih vzdrževalnih in servisnih storitev, pa tudi dodatno ponudbo, kot je polnjenje klime.

Serviserje obiskujemo v različnih primerih, pogosto takrat, ko prepoznamo kakšne konkretne težave. Obisk serviserja je seveda priporočljiv tudi pred tehničnim pregledom ter v rednih intervalih, ki jih predpiše proizvajalec vozila. 

A prav tako se lahko sami odločamo za opravljanje kakšnih storitev. Lahko se odločimo tako za veliki servis kot za polnjenje klime in druge manjše posege, če imamo dober servis, ki lahko s temi storitvami odgovori na naše potrebe.

Polnjenje klime in druge dodatne storitve pri serviserjih

Vsak servis ima svojo ponudbo, ki jo je treba dobro poznati, da lahko te možnosti zares izkoristimo. Ne moremo vedno računati na to, da bomo pri istem izvajalcu dobili prav vse, kar nas zanima, sploh če iščemo tudi kakšno dodatno ponudbo.

Vseeno pa bomo pri večini serviserjev dobili vsaj nabor tistih storitev, po katerih najpogosteje povprašujemo. Gotovo se v to skupino uvršča tudi vzdrževanje klime, ki je pomembna naloga za vsako vozilo. 

polnjenje-klime-avtoservis selan

Na klimo se namreč močno zanašamo, ko se vozimo v poletnih mesecih. Visoke temperature so velika obremenitev, sploh v razgretih avtomobilih, ki nimajo druge zaščite pred močnimi sončnimi žarki. Zato je treba že pravočasno poskrbeti za polnjenje klime in druge storitve, ki zagotavljajo brezhibno delovanje klimatskega sistema v avtomobilu.

Tu hitro odkrijemo precej pester nabor različnih storitev, ki jih ponujajo serviserji. Nekateri mojstri se zelo dobro spoznajo prav na klimatske naprave in lahko ponudijo celovit servis, sploh če imamo s klimo kakšne težave. A obisk servisa ni priporočljiv le takrat, ko potrebujemo polnjenje klime ali pa ugotovimo kakšne težave, tudi redno vzdrževanje je nadvse pomembno.

Ste vedeli, da je potrebna tudi dezinfekcija klime v avtu?

Polnjenje klime je nujno opravilo, ki omogoča delovanje klimatske naprave. Klima pri delovanju porablja plin in druge materiale, ki jih je treba naposled nadomestiti. Opazili bomo slabše delovanje, ki nas naposled prepriča v obisk serviserja. 

Drugače pa je, če je potrebna dezinfekcija klime v avtu – tega ne bomo nujno takoj ugotovili, zato se splača dezinfekcijo opravljati pogosteje, tudi če s klimo nimamo težav.

V notranjosti klimatskega sistema v avtomobilu imamo veliko kotičkov, kjer se lahko zadržujejo smeti, umazanija in drugi tujki. Pravzaprav se lahko ustvari primerno okolje za razvoj plesni, bakterij in virusov, kar je za potnike v avtu lahko nevarnost. Zato je dezinfekcija klime v avtu vsekakor nujno opravilo, če želimo imeti dobro delujočo klimo. 

Z dezinfekcijo skrbimo za to, da je zrak, ki pride iz klimatske naprave, svež in čist, tako da bo ozračje v potniški kabini dejansko zdravo in prijetno.

Pogosto se dezinfekcija klime v avtu opravi kar ob polnjenju in ob drugih posegih na klimatskem sistemu. Če se odločamo za kak večji servis, se lahko opravi celovito vzdrževanje klimatske naprave, lahko pa dobimo te storitve tudi posebej v ponudbi avtoservisa. 

Avtoservis Selan ima v ponudbi širok nabor storitev, ki skrbijo prav za vzdrževanje klimatskega sistema in zagotavljanje udobja v potniški kabini. To ni le dezinfekcija klime v avtu, temveč tudi zamenjava zračnih filtrov ter drugi posegi, s katerimi lahko zagotovimo brezhibno delovanje klime. Ne skrbimo le za dobro delovanje hlajenja, temveč za kakovosten in čist zrak, ki pomeni prijetno izkušnjo za vse potnike v vozilu.

A to je le manjši del vseh vzdrževalnih opravil, ki jih je treba opraviti za dobro pripravljen avto. Delujoča klima je seveda nujna za prijetno vožnjo v poletnih dneh, a še bolj se zanašamo na druge sisteme vozila, ki nam omogočajo varno in udobno vožnjo.

Največ dela pri vzdrževanju opravi veliki servis

Pri vzdrževanju vozila lahko opravljamo različne naloge, tako posamezne storitve kot celovite preglede in popravila. Pomembno je, da imamo pravo rešitev za vsako situacijo, sploh če pride do kakšnih poškodb, okvar, obrabe ali drugih težav. Če pa želimo za vozilo dobro skrbeti na dolgi rok, bomo verjetno najbolje izkoristili vse, kar nam ponuja veliki servis.

veliki-servis-avtomobila

Z velikim servisom dobro poskrbimo za vse kritične dele vozila. To je namreč celovit pregled vozila, predvsem tistih delov, ki potrebujejo redno vzdrževanje. 

Za vsako vozilo je predpisan določen interval, po katerem se pregleduje stanje in se ugotavljajo morebitne težave. Tudi če pri vožnji ne ugotovimo kakšnih težav, je pametno opraviti ta pregled.

Kaj vse vključuje veliki servis?

Najpogosteje pri velikem servisu zaznamo obrabo na tistih sistemih, ki so pri vožnji podvrženi največjim obremenitvam. Prav tako je treba pregledati in dopolniti ali zamenjati tekočine, ki skrbijo za dobro delovanje avtomobila. 

Zato veliki servis nujno vključuje pregled zavornega sistema, morda potrebujemo novo zavorno tekočino ali zamenjavo zavornih ploščic. Prav tako preverimo hladilno tekočino, ki skrbi za dobro delovanje motorja. Pri velikem servisu se opravlja zamenjava olja, preverimo lahko tudi tekočino za čiščenje stekel.

Nato se posvetimo še drugim kritičnim sistemom vozila. Veliki servis gotovo vključuje pregled jermena, po potrebi tudi zamenjavo. Pregleda se podvozje vozila, izpušni sistem, elektronika … Več o tem nam na spletu predstavlja avtoservis Selan, ki opravlja celovite preglede in servis vozil.

Veliki servis pomeni celovit pregled vozila, tako da se lahko prepričamo, da je vozilo dobro pripravljeno na delovanje. Takšen pregled je nujen tudi za preventivo, saj je možno pravočasno odkriti obrabo, poškodbe in morebitne druge težave. Že v sklopu velikega servisa je možno te težave odpraviti, predvsem zamenjamo tiste dele, ki jih je treba pogosto menjati. Menjamo filtre, zobati jermen, avtomobilske tekočine … 

Cena velikega servisa je odvisna od opravljenega dela

Ker gre za celovit pregled in odpravljanje morebitnih težav, ne moremo točno vedeti, kakšna bo cena velikega servisa. Verjetno nam za avtoservis cenik podaja okvirno številko za pregled, kar vključuje celovit pregled in diagnostiko, ne moremo pa vnaprej vedeti, kaj vse bo treba opraviti za kompleten servis vozila.

Pričakujemo lahko, da bo cena velikega servisa znašala nekaj sto evrov. Za zgolj osnovni pregled in najpogostejše posege, recimo menjavo filtrov, avtomobilskih tekočin in podobno, bomo morda odšteli le kakšnih sto evrov. 

cena-velikega-servisa

Za kompleten veliki servis pa bo cena verjetno višja, odvisno od tega, kaj vse bo treba postoriti. Če so potrebna kakšna popravila, zamenjave kritičnih kosov in podobni posegi, bo veliki servis stal vsaj 500 evrov. Pametno je te storitve iskati pri zanesljivih in izkušenih serviserjih, ki lahko pripravijo pravo ponudbo.

Cena velikega servisa ni nujno velik strošek

Na prvi pogled se morda zdi, da je veliki servis le še dodaten strošek, ki predstavlja veliko obremenitev za naše finance. A v resnici je cena velikega servisa investicija v dobrobit vozila, prav tak servis je namreč najboljša rešitev za dolgoročno vzdrževanje avtomobila.

Za svoj denar bomo dejansko veliko dobili, saj se bomo prepričali, da avtomobil dobro deluje in se lahko nanj povsem zanesemo.

Poleg tega se veliki servis ne opravlja zelo pogosto. Mnoga vzdrževalna opravila opravljamo vsako leto, medtem ko bo veliki servis potreben šele po več letih, odvisno od priporočil proizvajalca in stanja vozila. Tako je tudi cena velikega servisa nekoliko bolj sprejemljiva, pravzaprav kar zanemarljiva v primerjavi z drugimi stroški, ki jih imamo z avtom.