Električna oprema za delo v skladišču

V sodobnih skladiščih uporabljamo različne vrste opreme, predvsem pri delu s težkimi bremeni pa moramo biti še posebej pozorni na to, da izberemo dovolj zmogljive in zanesljive naprave. Pogosto se orientiramo prav po teh lastnostih, a ob tem ne smemo zanemariti drugih, ki so prav tako pomembne. Nekatere prednosti se izkažejo šele pri dolgoročni uporabi, zato moramo biti zelo pozorni tudi na detajle. Še posebej pomembni so ti pri napravah, kot je viličar – tovrstna oprema se uporablja za zahtevna in včasih tudi nevarna opravila, zato si kakšnih kompromisov ne moremo privoščiti.

V tej vlogi izstopa električna oprema, to so seveda električni viličarji. Ti so zelo dobro prilagojeni za delo v sodobnih skladiščih, še posebej priročni pa so tam, kjer se večinoma dela s tovorom na paletah. V takšnem okolju imamo namreč vedno opravka z istimi standardi in se vsak viličar lahko prilagodi različnim opravkom. Seveda pa imajo električni viličarji tudi druge odlike, predvsem specifične prednosti, ki jih pri drugih pogonih ne moremo pričakovati. Električni motor deluje zelo varčno in tiho, ne sprošča izpušnih plinov, poleg tega je zelo čist in zanj ni treba posebej skrbeti. Na dolgi rok se električni viličarji ponašajo z zanesljivim delovanjem in dolgo življenjsko dobo, ne da bi morali pri tem skrbeti za drago vzdrževanje in servisiranje. Kot nalašč torej za uporabo v skladišču, kjer želimo razpoložljivo opremo kar najbolje izkoristiti. Tak viličar bo v izhodišču morda dražji kot primerljiv viličar z bencinskim oziroma dizelskim pogonom, a na dolgi rok bodo stroški manjši, investicijo pa upravičujejo tudi druge prednosti. Poleg tega je električni pogon v nekaterih primerih celo edina možnost, če recimo delamo v zaprtih prostorih, kjer ne moremo odvajati izpušnih plinov.

Električni viličarji se v sodobnih skladiščih zelo dobro obnesejo. Uporabimo jih lahko za različne naloge, vedno so zanesljivi in uporabni.