Pregrinjala, odeje in posteljnina

Za udoben in miren spanec potrebujemo celovit komplet opreme za svojo posteljo, od ležišča do pregrinjala. V poštev pridejo številni elementi, ki imajo v končni fazi pomemben vpliv na to, kako prijetno se bomo v postelji počutili in kako mirno bomo spali. Zanemariti ne smemo nobenega elementa, saj se lahko hitro pokažejo posledice. Če pa skrbno izberemo kakovostno posteljnino in vse potrebne kose opreme, lahko pričakujemo miren in zdrav spanec, posledično tudi dobro počutje in veselje. Gre torej za odločitve, ki močno vplivajo na naše vsakdanje življenje, zato jim je treba nameniti dovolj pozornosti in truda. Prav tako pregrinjala, odeje in posteljnina upravičujejo denarne investicije – ta oprema sicer niti ni tako draga, ravno zato pa se splača posegati po izdelkih iz višjega kakovostnega razreda.

V vsakem primeru moramo skrbno izbrati opremo, ki jo bomo pri spanju redno uporabljali. To je osnovna posteljnina in ustrezna odeja, priporočljiva pa je tudi uporaba pregrinjala. Pri izbiri te opreme smo sicer nekoliko prilagodljivi, vedno pa moramo upoštevati tudi svoje želje in potrebe. Ljudje smo si različni, kar se močno pokaže prav pri spanju – že pri ležiščih in vzglavnikih imamo različne preference, to pa je očitno tudi pri preostali opremi postelje. Najbolj pomembna je izbira posteljnine, s katero smo stalno v stiku, prav tako ne smemo zanemariti odeje. Pregrinjala so vsestransko uporabna in se pogosto izkažejo za nadvse koristna. Piko na i lahko doda okrasna blazina ali kak drug dodatek, a s temi ne gre pretiravati.

Tudi enostavna pregrinjala imajo lahko zelo dober učinek

Osnovna posteljnina

Največji vpliv na udobje in počutje v postelji ima bržkone posteljnina. S to smo namreč pri spanju v neposrednem stiku, kar pomeni, da lahko povzroči tudi nekatere nevšečnosti. Izbrati moramo udoben in prijeten material, ki je prijazen do občutljive kože, v nasprotnem primeru ne moremo pričakovati udobja, lahko pa se pojavijo celo kakšne odrgnine, izpuščaji in alergične reakcije. To je najbolj očitno pri otrocih, ki so bolj občutljivi na neustrezne materiale, s katerimi jih obdajamo. 

Ne gre le za to, da mora biti posteljnina prijazna do kože, to je le osnovna zahteva. Biti mora tudi udobna in prijetna na otip. Opremo svoje postelje v kar največji meri prilagodimo svojim zahtevam, zato se splača izbrati kakovostno posteljnino, v kateri se bomo odlično počutili. Zelo priljubljeni so svileni kompleti, bombažno posteljnino pa pogosto izbiramo v satenastih izvedbah. V nekaterih primerih pridejo v poštev tudi drugi materiali, na voljo imamo tudi kakšne inovativne opcije, ki se jih morda splača raziskati.

Vseskozi pa mislimo tudi na to, kako kakovostna in vzdržljiva je posteljnina. Predvsem jogi rjuhe so stalno na udaru velikih obremenitev, zato se lahko hitro strgajo ali pokažejo druge znake obrabe. Kakovostne jogi rjuhe prinašajo bistveno več zadovoljstva in jih bomo brez skrbi uporabljali več let, prav tako ne bo treba skrbeti pri pranju. Vsekakor se splača izbrati kakovostno opremo, ki nam bo dobro služila dlje časa.

Odeje in pregrinjala

Posteljnina še ne prinaša vsega, kar potrebujemo za udoben spanec. Za toplino in udobje v veliki meri skrbi odeja, ki je nepogrešljiva predvsem v zimskih dneh. Tudi v drugih letnih časih mora biti postelja opremljena z odejo, ki prinaša potrebno toplino, saj se lahko hitro zgodi, da temperature ponoči močno padejo, spanje v takšnih razmerah pa ne bo nič kar prijetno. Splača se izbrati veliko in toplo odejo, pogosto je to odeja 200×200, lahko tudi večja za zakonske postelje. Odeja 200×200 bo sicer prevelika za enojne postelje, imamo pa na voljo tudi mnoge manjše odeje. Pri tem lahko pomagajo tudi pregrinjala, ki nudijo nekaj dodatne topline. Pravzaprav pregrinjala v toplejšem delu leta lahko služijo kot odlična vsestranska odeja, niso namreč tako topla, da bi se pod njimi pregrevali.

Pregrinjala imajo sicer tudi druge naloge. Uporabljamo jih kot funkcionalen dodatek, ki se v praksi odlično obnese. Prinaša nekaj dodatne topline, predvsem pa omogoča prilagodljivost, ki je ključnega pomena za udobno spanje. Z uporabo pregrinjala se lahko takoj odzovemo na temperaturne spremembe in vedno vzpostavimo idealne razmere za spanje. Vsestranska pregrinjala so izredno uporabna v vsaki spalnici, dobro pa se znajdejo s svojimi lastnostmi tudi v drugih okoljih, tudi v dnevni sobi ali celo na poti.

Posteljnina nam v celovitem kompletu ponuja popolno udobje v vseh razmerah

Pregrinjala in druga dekorativna oprema

Čeprav imajo pregrinjala zelo pomembne funkcionalne naloge, pa so tudi nezgrešljiv dekorativni element. Imajo namreč veliko površino in na postelji močno izstopajo. Tako se pregrinjala uporabljajo tudi za oblikovanje končnega vizualnega vtisa v spalnici, nekaj pa k temu doda tudi posteljnina. Na voljo imamo še nekaj drugih dekorativnih izdelkov, pogosto je to okrasna blazina, a s temi ne smemo pretiravati. Pregrinjala imajo to prednost, da zelo posrečeno kombinirajo uporabno in dekorativno funkcijo. Izdelki, ki so namenjeni le dekoraciji, so za spanje lahko moteči, zato spalnico raje opremimo z diskretno dekoracijo, ki ne bo zasedala prostora na postelji. Na srečo lahko najdemo odlične ideje za popestritev vizualne podobe spalnice, ki ne vplivajo na kakovost spanca.