Vrtni traktor za brezhibno košnjo večjih zelenic

Vrtna kosilnica je nepogrešljiv kos opreme, če želimo vzdrževati brezhibno zelenico, na večjih površinah pa za to nalogo potrebujemo zmogljiv vrtni traktor. To je priljubljena izbira med zahtevnimi uporabniki, ki od svoje opreme pričakujejo vsestransko delovanje in dolgo življenjsko dobo, vrtni traktor pa ob tem prinaša še mnoge druge prednosti, ki jih pri običajnih kosilnicah ne moremo pričakovati. Niti napredne sedežne kosilnice ne morejo doseči funkcionalnosti, ki jih ponujajo vrtni traktorji. To pomeni, da je izbira v nekaterih situacijah kar samoumevna – če potrebujemo vsestransko napravo, ki jo bomo uporabljali za košnjo trave in za razna druga opravila na terenu, je vrtni traktor vsekakor prava rešitev.

Predvsem na manjših zelenicah se lahko dobro obnese tudi kakšna druga vrtna kosilnica, saj so mnogi modeli zelo dovršeni in ustrežejo tudi potrebam zahtevnejših uporabnikov. Priljubljena izbira je robotska kosilnica, ki delo opravi kar sama, za košnjo na manjših površinah pa pridejo v poštev nahrbtne motorne kosilnice, ki so nepogrešljive za košnjo v nedostopnih kotičkih. Vse te in druge opcije so na voljo v pestri ponudbi vrtnih kosilnic, v kateri bodo nekaj zase našli tako domači uporabniki kot profesionalni vrtnarji. Splača se izbrati kakovostno opremo, s katero bo delo enostavno in uspešno. Vrtni traktor ponuja neprekosljivo udobje pri delu in brezhiben končni rezultat, a tudi z drugimi kosilnicami lahko pridemo do odlične izkušnje in privlačne zelenice.

Vrtni traktor se odlično obnese tudi pri zahtevnejših nalogah, recimo vzdrževanju golfišč

Edinstvene prednosti, ki jih ima vrtni traktor

Na voljo imamo celo vrsto kosilnic, ki so prilagojene svoji primarni nalogi. Vrtni traktor se od teh nekoliko razlikuje, saj njegova naloga ni le košnja trave. Seveda je prav to naloga, ki jo ta naprava najbolje opravlja, a ob tem pušča odprte tudi možnosti za druge načine uporabe. V tem ima vrtni traktor edinstveno prednost, ki je ključna za mnoge zahtevnejše uporabnike.

Že pri košnji trave se izkaže, da je dobro uporabljati napredno kosilnico, ki dopušča različne možnosti dela na terenu. Izbiramo lahko med različnimi načini košnje in obdelave trave, pokošeno travo lahko zbiramo v košu, lahko jo izmečemo nazaj na površino, lahko pa jo sesekljamo in z njo zelenico dodatno pognojimo. Vse to lahko vrtni traktor opravlja samodejno, kot mu naročimo. Prav tako je seveda možno prilagajati druge funkcije pri košnji, recimo višino trave. Pri košnji se takšna naprava izkaže s prilagodljivostjo, ki zagotavlja odličen končni rezultat, tudi če smo pri tem delu zelo zahtevni.

Podobne možnosti sicer ponujajo tudi napredne sedežne kosilnice. Pri teh pa ne moremo pričakovati, da bodo uporabne tudi pri drugih opravilih, ne le pri košnji trave. Medtem ko je običajna vrtna kosilnica namenjena le košnji, je vrtni traktor pripravljen še na mnoga druga opravila. Lahko ga uporabljamo preprosto za prevažanje ljudi in tovora po posestvu, kar je zelo praktično, če tovorimo kakšno orodje ali material. Še večji potencial pa ima vrtni traktor z možnostjo uporabe priključkov, ki omogočajo delo v različnih razmerah. Pozimi recimo uporabimo plug za pluženje zasneženih površin, jeseni pa priključek za zbiranje odpadlega listja. Z ustreznim priključkom lahko obdelujemo vrtne površine, prekopavamo in rahljamo zemljo, ponudba dodatkov pa nam odpira še nekatere druge možnosti. Nobena vrtna kosilnica ne ponuja tako vsestranske uporabnosti, zato bodo zahtevni uporabniki gotovo izbrali vrtni traktor, če želijo koristiti vse te funkcionalnosti. 

Če nameravamo napravo uporabljati izključno za košnjo trave, se lahko bolje izkaže specializirana vrtna kosilnica. Če pa znamo izkoristiti edinstvene prednosti, ki jih ima vrtni traktor, je ravno ta naprava najboljša izbira.

Vrtni traktor v primerjavi z drugimi kosilnicami

Jasno je, da bo vrtni traktor najbolj navdušil pri obdelavi večjega posestva ali pri delu na različnih terenih, kar opravljajo profesionalni vrtnarji. V primerjavi z drugimi kosilnicami pa se izkaže, da je v mnogih primerih bolje izbrati kakšno drugo napravo. Predvsem na manjših površinah se bo gotovo bolje obnesla kompaktna vrtna kosilnica, predvsem so priljubljene samohodne in nahrbtne motorne kosilnice. Na nekoliko večjih vrtovih, ki jih želimo brez truda lepo vzdrževati, se lahko bolje od traktorja izkaže robotska kosilnica. Na večjih zelenicah pa predstavljajo dostojno alternativo sedežne kosilnice, če imamo seveda opravka le s košnjo trave.

Na voljo so torej tudi mnoge druge alternative, vsaka vrtna kosilnica pa ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Opremo moramo vedno izbrati na podlagi zahtev določene situacije.

Vrtna kosilnica ni edina nujna oprema za delo na terenu

Košnja trave je le ena naloga, s katero se soočamo na terenu. Izbrati moramo tudi opremo za druge opravke, predvsem za obrezovanje vej in podiranje dreves, čiščenje grmičevja in podrasti ter drugo delo z lesom. Za to izberemo zanesljivo motorno žago, najbolje se obnesejo vsestranske žage višjega razreda, na primer Husqvarna 550 XP, ki je zelo dobra izbira za zahtevnejše uporabnike. Husqvarna 550 XP se uvršča med zmogljive žage, s katerimi bomo dobro pripravljeni na vse izzive pri delu z lesom. Pogosto pa se izkaže, da je še bolje izbrati manjšo, cenejšo in lažjo žago, ki ponuja boljšo uporabniško izkušnjo pri enostavnih opravilih, s katerimi se najpogosteje srečujemo. 

Vrtna kosilnica nam pri delu z lesom ne bo pomagala, potrebujemo motorno žago