Alu ali plastična okna?

Pri izbiri oken imamo na voljo kar nekaj materialov, saj imamo pri uporabi različne potrebe. Upoštevati moramo tudi omejitve objekta, kamor okna vgrajujemo, kot tudi omejitve samih materialov, iz katerih so okna izdelana. Tako lahko za praktično vsako situacijo najdemo idealno rešitev, če dobro premislimo o dejavnikih, ki vplivajo na končno zadovoljstvo. Predvsem se odločamo med alu in plastičnimi oziroma PVC okni. Ne moremo se enostavno odločiti za en ali drug material, najprej moramo poznati njihove odlike in svoje potrebe.

Alu okna se uporabljajo tam, kjer pričakujemo visoko kakovost, predvsem dobro nosilnost in zanesljivost. Najbolj značilna so takšna okna v poslovnih, gospodarskih in industrijskih prostorih. So edina smiselna izbira za izdelavo večjih oken po meri, saj alu okvir lahko podpira svojo težo in nudi nekaj dodatne nosilnosti. Tako so alu okna v nekaterih primerih kar samoumevna izbira in se ni treba ukvarjati z različnimi odločitvami glede materialov. So pa seveda tudi nekoliko dražja, zato je treba včasih dobro premisliti, ali upravičujejo višjo ceno. So zelo kakovostna, zanesljiva in vzdržljiva, a v nekaterih primerih imajo alu okna tudi nekaj dostojnih alternativ.

To so predvsem plastična okna, izdelana iz materiala PVC. Čeprav plastika ne slovi kot kakovosten material, se v praksi vsekakor dobro obnese. Okna iz višjega ranga prepričajo prav s kvaliteto, ki se kaže v raznih naprednih funkcionalnostih. Takšna okna izbiramo v primeru, da pričakujemo odlično izkušnjo pri uporabi. Napredni izdelki ponujajo zelo dobre izolacijske lastnosti in omogočajo koriščenje nekaterih dobrodošlih funkcij, recimo pasivno zračenje ob zaprtih oknih. Tudi okna, ki imajo takšne prednosti in se v praksi odlično obnesejo, so precej poceni, saj je PVC cenovno ugoden material, oblikovanje naprednih okenskih profilov pa ni zahtevno. Tako imajo plastična okna neprekosljivo razmerje med kakovostjo in ceno, v mnogih primerih predstavljajo zelo privlačno izbiro ki praktično nima omembe vrednih pomanjkljivosti.