Izbira opreme za hlajenje in gretje

Za vzdrževanje primerne temperature v večjih prostorih potrebujemo precej zmogljivo opremo, to pa pomeni, da se bomo morali poslužiti naprednih naprav. Posledično lahko pričakujemo dokaj visoke stroške, ki izvirajo tako iz cene opreme kot tudi iz porabe energije oziroma energentov. Najbolj očitno je to pri ogrevanju, a tudi pri izbiri opreme za hlajenje moramo biti zelo pozorni na različne lastnosti, še posebej če ne pridejo v poštev običajne klime, temveč lahko zahtevno delo opravijo le napredni hladilni agregati.

Oprema za ogrevanje

Za ogrevanje izberemo opremo, ki deluje varčno in učinkovito. Priljubljena izbira je toplotna črpalka zrak voda, ki ima mnoge prednosti v primerjavi z alternativami. Predvsem je toplotna črpalka zrak voda na dolgi rok zelo varčna in močno zniža stroške ogrevanja, čeprav bo nekaj več stroškov pri nakupu in vgradnji opreme. Vsekakor pa je to dobra opcija, ki ponuja idealen kompromis med ceno in končnim učinkom. 

Seveda ima toplotna črpalka zrak voda kar nekaj alternativ, že med samimi toplotnimi črpalkami lahko najdemo nekaj različnih izvedb, še več izbire pa je med drugimi ogrevalnimi sistemi. Priljubljeni so električni ogrevalni sistemi, ogrevamo pa se tudi s plinom, kurilnim oljem in lesom.

Oprema za hlajenje

Izbira opreme za hlajenje je pogosto lažja, predvsem pri hlajenju stanovanjskih prostorov. Zadostuje namreč že klimatska naprava, na tem področju nimamo toliko različnih možnosti in verjetno bomo zadovoljni že z dokaj osnovnimi napravami.

V nekaterih primerih pa pridejo v poštev le zmogljivi hladilni agregati, ki lahko znižajo temperaturo do ustrezne vrednosti. Predvsem je to prava izbira za hladilnice ali pa za večje prostore, ki jih običajne klimatske naprave ne morejo vzdrževati na prijetni temperaturi. Hladilni agregati so lahko zelo zmogljivi, seveda pa so tudi dražji in potratnejši od običajnih klimatskih naprav, zato jih praviloma uporabljajo le zahtevnejši uporabniki za poslovne namene.