Lesni peleti za učinkovito in varčno ogrevanje

Lesni peleti za učinkovito in varčno ogrevanje

Če imamo pri izbiri ogrevalnega sistema v mislih predvsem učinkovitost in varčnost, potem bodo med najbolj atraktivnimi energenti gotovo tudi lesni peleti. Ti nam v kombinaciji s sodobnimi kurilnimi napravami ponujajo odlične izkoristke in prijetno izkušnjo, na dolgi rok pa se izkaže, da je tovrstno ogrevanje tudi precej poceni. Veliko pa je odvisno od tega, kakšni peleti se uporabljajo za kurjenje – na voljo imamo različne ponudbe, ki se razlikujejo v ceni in materialu, zato moramo biti tudi pri izbiri biomase pozorni na to, katera opcija ponuja najboljši učinek.

Lesni peleti v primerjavi s poleni ne gorijo tako lepo, imajo pa boljši izkoristek

Za kar najboljši učinek se splača izbrati kakovostne materiale, ki so dobro prilagojeni za kurjenje v sodobnih kotlih. Lesni peleti nastajajo kot stranski produkt obdelave lesa, to pa pomeni, da imajo proizvajalci popoln nadzor nad tem, kakšna je pravzaprav njihova sestava. Uporabljajo se različne vrste lesa in različne mešanice, ki pri kurjenju ponujajo različne učinke. Pri izbiri pa moramo biti pozorni še na to, iz kje lesni peleti izvirajo in kakšno kakovost lahko pričakujemo. S takšnimi premisleki lahko dosežemo najboljši učinek pri kurjenju, izkoristimo pa tudi visok potencial sodobnih kurilnih naprav. Poleg tega vplivamo na celotno izkušnjo pri uporabi takšnega ogrevalnega sistema. Veliko dela bo morda tudi z dostavo in skladiščenjem peletov, naposled pa tudi s samim kurjenjem. Na to je treba pravočasno pomisliti in se dobro pripraviti, le tako se bodo lesni peleti res izkazali za odlično izbiro za učinkovito in varčno ogrevanje.

Lesni peleti v sodobnih kurilnih napravah

Za kar najboljši izkoristek peletov moramo uporabiti kurilno napravo, ki je dobro prilagojena temu namenu. Sama oprema ima namreč največjo odgovornost za zagotavljanje dobrega izkoristka, šele potem pridejo v poštev posamezne lastnosti, ki jih imajo lesni peleti. Razlike med peleti so zanemarljive, če najprej ne zagotovimo učinkovitega izgorevanja v zmogljivi kurilni napravi.

Sodobne kurilne naprave dosegajo izvrstne izkoristke pri kurjenju peletov. Ne bo nepotrebnih izgub in stran vrženega denarja, kar je značilno za starejše kurilne naprave, tudi tiste, v katerih kurimo bukova drva in druga polena. Peleti nam omogočajo, da razpoložljivo biomaso v kar največji meri pretvorimo v toplotno energijo za ogrevanje stanovanja ali vode. Seveda imajo tudi bukova drva ustrezno zalogo energije, a jih bomo težko v celoti izkoristili, kot to omogočajo lesni peleti. Prav dober izkoristek je v kombinaciji z zmogljivostjo in zanesljivostjo glavna odlika sodobnih kurilnih naprav, seveda pa moramo za dober učinek izbrati opremo, ki je dobro prilagojena našim potrebam.

Kotli za pelete se razlikujejo v mnogih lastnostih, zato se bo treba izbiri pozorno posvetiti. Upoštevamo vse osnovne lastnosti, ki najbolj odločajo o tem, kako zmogljivo in zanesljivo bo ogrevanje v hladnih zimskih dneh. Ob tem pa moramo pomisliti še na druge dejavnike, ki vplivajo na uporabniško izkušnjo. Ravno pri tem imajo nekateri kotli veliko prednost, saj delujejo praktično sami in z njimi ni veliko dela. Omogočajo samodejno doziranje peletov za optimalno izgorevanje, imajo pa tudi zalogovnik za večje količine materiala. Tako se rešimo opravkov, ki bi jih sicer imeli s peleti. Takšne rešitve so zelo elegantne in na dolgi rok pomenijo velik prihranek časa in truda. V primerjavi s kurjenjem polen je takšna opcija veliko bolj praktična in prijazna do uporabnikov.

Peleti so bolj praktični za skladiščenje in uporabo

Cenovno ugodni lesni peleti

O varčnosti ogrevanja na dolgi rok odločajo različni faktorji, v veliki meri seveda tudi cena energentov. Lesni peleti so na voljo v različnih ponudbah in po različnih cenah. Ko zagotovimo optimalno delovanje in visok izkoristek kurilne naprave, se lahko posvetimo izbiri materiala za kurjenje. Najdemo lahko akcijske ponudbe, v katerih so na voljo zelo ugodni peleti. Akcija pomeni znaten prihranek, seveda pa ne smemo gledati le na ceno – znižanja si zaslužijo pozornosti le, če so v ponudbi kakovostni peleti. Akcija je v tem primeru dobra priložnost, ki se jo splača izkoristiti.

Cenovno ugodni peleti so včasih na voljo tudi v drugih ponudbah. Morda imamo dostop do zalog proizvajalcev ali pa najdemo posebne ponudbe pri trgovcih, ki postavljajo najbolj ugodne cene. Če najdemo takšne ugodnosti, se splača priložnost izkoristiti, saj lahko veliko prihranimo.

Kakovostni peleti za kar najboljši učinek

Čeprav veliko pozornosti namenjamo ceni, se moramo posvetiti tudi kakovosti peletov. Lesni peleti so izdelani iz različnih materialov, predvsem so razlike v uporabljenih vrstah lesa. Peleti so lahko le iz ene vrste lesa, pogosto pa so mešani. V vsakem primeru pa ponudbo označuje tudi ustrezen kakovostni razred, s katerim peleti odgovarjajo določenim kakovostnim standardom. Tako so recimo na voljo peleti 1A, ki lahko ponudijo odličen izkoristek in visoko zmogljivost v sodobnih kurilnih napravah. Peleti 1A so preverjeni in opremljeni s certifikatom, ki potrjuje njihovo kakovost. Poleg tega lahko pri pregledu ponudbe običajno najdemo tudi točne podatke o kurilni vrednosti in vsebnosti pepela, pa tudi o drugih podrobnostih, ki so lahko relevantne pri ogrevanju na ta način. Če dobro poznamo te podatke, lahko dosežemo kar najboljši učinek pri kurjenju, posledično pa zmanjšamo stroške ogrevanja in izboljšamo izkušnjo stanovalcev.