Storitve sodobne lesne industrije

Lesna industrija je visoko razvita panoga, v kateri pa se količina zaposlenih med različnimi podskupinami obdelave lesa precej razlikuje. Obdelava surovega lesa poteka v največji meri s težko mehanizacijo in velikimi stroji. To za sabo prinese velikanske zagonske stroške, vendar potrebuje relativno malo število zaposlenih delavcev za precej veliko količino lesa. Koncentracija človeškega dela na količino lesa pa se bistveno poveča kasneje, ko se les oblikuje v končne izdelke. Mizarji, tesarji in umetniki s fino obdelavo porabijo veliko časa.

Za grobo obdelavo že izgotovljeni lesenih polizdelkov (desk in tramov) se največ uporabljajo krožne ali tračne žage. Tehnologija tovrstnih žag je stara že več sto let, v zadnjih desetletjih pa smo jo oplemenitili s povezavo s sodobnimi krmilnimi mehanizmi. Tako je nastala cnc žaga. To je skupek krožnih žag, ki so vodljive tako, da omogočajo avtomatski cnc razrez lesa v vseh smereh.

Pri polizdelkih, kot je lepljen les, prodaja konstantno narašča. Zato so cnc žage hitro postale praktično nujnost v večini podjetij, ki se ukvarjajo z obdelavo lesa. Cnc razrez lesa, ki ga avtomatsko vodi računalniški sistem, je razrez surovega lesa tako pohitril in avtomatiziral, da je postala izdelava lepljenega lesa bistveno hitrejša in poceni. Za lepljen les prodaja nikoli ne stoji in tako je danes postal stalnica v večini lesenih izdelkov iz masivnega lesa.

Cnc žage so z leti postale tudi veliko bolj kompaktne in poceni. Sprva so cnc razrez lesa ponujale le redke firme, ker so se v večini primerov uporabljali za lastne potrebe v proizvodnji lepljenega lesa. Danes pa imajo že večji trgovski centri z lesnimi oddelki svojo cnc žago, s katero lahko po naročilu razrežejo les za stranke na poljubne dimenzije. Lepljen les prodaja katerega je precej narastla , je tako tudi v nestandardnih dimenzijah relativno ugoden in dostopen.