Popravila traktorjev in mehanizacije

Na sodobnih kmetijah se delo v veliki meri vrti okoli uporabljene opreme. V nekaterih primerih opravil na druge načine niti ne moremo izvajati, včasih pa je oprema zgolj dobrodošla pomoč pri zahtevnih delih. V vsakem primeru moramo poskrbeti za to, da je mehanizacija v pripravljenosti, ko jo potrebujemo. Prav tako moramo imeti na voljo vso potrebno opremo. Ne moremo opravljati del, za katere je potrebna specifična oprema, če te nimamo na voljo. Ta oprema mora biti tudi dobro pripravljena in delujoča. Za to poskrbita vzdrževanje in popravila, posebej na dolgi rok.

Na dolgi rok je treba dobro skrbeti predvsem za vzdrževanje ključnih gibljivih delov, ki so pri uporabi kmetijske mehanizacije izpostavljeni največjim obremenitvam. Tako je pogosto popravilo kardanov, ki prenašajo velike sile in so tudi redno v uporabi. Popravilo kardanov je ključnega pomena v času, ko veliko delamo na terenu in redno uporabljamo različne kose kmetijske mehanizacije, saj mora biti oprema vedno pripravljena na delo. V nekaterih primerih lahko popravilo kardanov opravimo kar doma, včasih pa se bo treba odpraviti do serviserja ali pa pač uporabiti nadomestni kardan.

Tudi s traktorji so včasih težave in jih je treba popravljati. Posebej občutljiva so stekla za traktorske kabine, ki so izpostavljena raznim obremenitvam. Ravno stekla za traktorske kabine so namreč deležna raznih udarcev iz okolja, predvsem pri vožnji po ozkih gozdnih poteh. Ker mora biti kabina odlično pripravljena, da lahko s traktorjem optimalno delamo, je treba poskrbeti tudi za stekla. Ta odločajo o dobri vidljivosti, hkrati pa voznika ščitijo pred dejavniki okolja. Stekla za traktorske kabine pa niso edini element, ki občasno zahteva popravilo. To velja tudi za mnoge druge sestavne dele sodobnih traktorjev, predvsem za tiste dele, ki so redno v gibanju in so dovzetni za obrabo. Te se splača redno vzdrževati in pregledovati, po potrebi tudi menjati.