Zakaj je opečnata kritina dobra izbira

Opečnata kritina je v prvi vrsti izjemno priljubljena tudi zato, ker je popolnoma naravna in kot takšna tudi prijazna za okolje. Tudi sicer se takšna vrsta kritine ponaša s številnimi prednostmi. Med največje oziroma za uporabnika ključne pa so visoka odpornost na sončno sevanje, na mraz in druge neugodne zunanje vplive in razmere, negorljivost in ne nazadnje še zelo dolga življenjska doba. 

Lahko rečemo, da je pri nas opečnata kritina najbolj razširjena vrsta kritine. Sicer pa opečnate strešnike lahko opazite v najrazličnejših oblikah. To je zlasti odvisno od zahtevnosti objekta. Med najbolj priljubljene oblike sodijo borovec, zareznik pa tudi korec. Opečna kritina iz borovca je na primer primerna za strehe, ki imajo naklon med 35 in 40 stopinj. Vsekakor pa se takšna oblika oziroma vrsta strešnika lahko uporablja tudi za višje naklone, na primer za 60 stopinj. 

Ker je opečnata kritina ena od najbolj kakovostnih vrst kritin na sploh, je tudi njena cena nekoliko višja. Primerja se lahko s kovinskimi strešnimi kritinami. Cene lahko najdete na spletnih straneh ponudnikov oziroma proizvajalcev kritin. 

Strešne kritine iz naravnih in umetnih materialov 

Strešne kritine se v osnovi lahko delijo na naravne in umetne. Glede na to se ločijo tudi po kakovosti, prijaznosti do okolja in ne nazadnje tudi po ceni. 

Med bolj priljubljenimi je opečnata strešna kritina, ki je tudi nekoliko dražja. A pri izbiri strešne kritine se je treba ozirati tudi na to, v kakšnih podnebnih razmerah živite. Pri izbiri vam lahko pomagajo strokovnjaki, na primer arhitekti. Ti vam bodo povedali, da je izbira prave strešne kritine odvisna tudi od okolice, v kateri živite. A najpomembneje je, da je kritina kar se da kakovostna in da vam zato lahko služi dolgo let. Praviloma se za takšno investicijo odločimo le enkrat v življenju. Veliko dobre in pestre izbire vam je na voljo tudi v spletnih prodajalnah s tovrstnimi izdelki.