Kršitev blagovne znamke zaradi uporabe istega logotipa

Kršitev blagovne znamke je kaznivo dejanje. Ko oblikujemo svojo lastno blagovno znamko, moramo biti izredno pozorni, da takšna blagovna znamka na trgu ne obstaja. Lahko se nam namreč zgodi, da je logotip, ki ga želimo uporabiti ali pa besedna zveza v imenu naše blagovne znamke, že v uporabi. Zato je koristno, da pred vstopom na trg preverimo in se prepričamo, da ničesar ne kršimo. 

Kršitev blagovne znamke lahko preprečimo tako, da preverimo vse ustrezne baze podatkov, ki so na voljo. Tako si preprečimo veliko nevšečnosti, do katerih pride, če nehote kopiramo blagovno znamko, ki že obstaja. Obstajajo tri različne baze podatkov, ki jih lahko preverimo in iz katerih lahko pridobimo potrebne podatke. 

Kršitev blagovne znamke se včasih zgodi tudi nezavedno. To se lahko pripeti vsakemu neizkušenemu podjetniku, ki dobi zamisel in iz tega oblikuje svojo blagovno znamko. Ko nimamo dovolj izkušenj je veliko možnosti, da bomo delali nezaželene napake, ki nas bodo lahko veliko stale. Zato je pomembno, da se na začetku karierne poti posvetujemo z različnimi strokovnjaki, ki so na voljo. 

Kršitev patenta je strogo kaznovana

Kršitev patenta je v vseh evropskih državah prepovedana. Če imamo patent za določen izum, to pomeni, da imajo le mi izključno pravico do koriščenja tega izuma. Če ga začne uporabljati brez dovoljenja neka tretja oseba, krši patent in je lahko kaznovana. 

Kršitev patenta je pogost dogodek. Veliko podjetij kopira izdelke, ker si želijo proizvajati enake artikle, kot neko drugo podjetje. Če se jih pri kršitvi dobi, morajo nato odplačevati odškodnino. Saj je navadno vsaj patent pravno močno zaščiten. V Sloveniji vseeno omogočajo možnost, da si za domačo rabo lahko izdelamo stvar, ki je patentirana. Le prodajati je ne smemo. 

Kršitev patenta pa je v ameriških državah obravnavana veliko resnejše. Tam nikakor ni dovoljeno kopiranje izdelkov, pa tudi če bi jih rabili le za domačo rabo.