Zagotovite svojemu otroku celostni razvoj možganov

Ko so otroci majhni imamo kot starši pomembno vlogo v tem, da nadziramo, kako se naš otrok razvija, oziroma ne toliko ,da to nadziramo, ampak da s pomočjo posebej izbranih aktivnosti in spodbud lahko omogočamo, da ima razvoj bolj ali manj prosto pot, da lahko naši otroci samostojno izberejo tisto, kar jih zanima in da se lahko razvijejo do najboljše izhodiščne točke, do katere lahko pridejo.

Eden izmed načinov razvoja so tako imenovane tehnike pomnjenja, ki se uporabljajo skozi celoten čas otrokove formane izobrazbe. Vsi poznamo preprosto pravilo glede pomnjenja in sicer, da naš kratkotrajni spomin ni sposoben predelati več kot 7 zahtev hkrati, vendar lahko s tem, da konsistentno uporabljamo tehnike pomnjenja z otroki, potem to številko lahko nekoliko povečamo, kar pa bo imelo pozitiven učinek na znanje in kasnejše razumevanje otrok, saj bodo uspeli več podatkov kasneje predelati v dolgotrajen spomin. Seveda pa povečana kapaciteta spomina ni edini razlog, zakaj je dobro, da z otrokom vadimo tehnike, ki jim pomagajo uporabljati spomin. Najbolj pomembno je, da otrokom damo orodja s katerimi lahko oni kasneje raziskujejo svet. Če se osredotočimo na otrokovo izobrazbo v zgodnjih letih in jim damo priložnost raziskovati stvari kot so recimo tehnike pomnjenja, potem smo lahko prepričani, da bodo kasneje v življenju lahko to uporabili sebi v prid.

Ne glede na to, ali se vam zdi, da ima vaš otrok težave v šoli, ali če se izkaže, da je daleč pred sošolci, vsemu temu lahko igramo v prid, če se nekoliko več začnemo ukvarjati z otrokom, ne v smislu učenja, ampak v smislu razlaganja tehnike pomnjenja. Pa naj bo razlog to, da dohitijo svoje sošolce, ali to, da poskrbimo, da otroku ni dolgčas med poukom. Nikoli ne moramo narediti škode z nekaj dodatne izobrazbe za svoje otroke.