Varno delo z viličarjem – ali poznate vsa pravila?

Vsak, ki ima izpit za viličarja je morda mnenja, da pozna vsa pravila, a še vedno je veliko situacij in veliko nevarnosti, ki se lahko pripetijo, ob pomanjkanju pozornosti. Pravil je veliko, pomembno pa je predvsem tisto o upravljanju v prostoru z eksplozijskimi predmeti, ki je še posebej nevarno. Prav zato morate poznati pravila varne vožnje, da ne pride do katastrofe, ki se je morda ne bo dalo rešiti. Poskrbeti je potrebno tudi za varnost drugih delavcev, kar pomeni, da se v manevrskem prostoru stroja ne sme nahajati nihče drug kot tisti, ki z njim tudi dejansko delajo. Pazite tudi na to, da bo breme blizu zadnjega dela vilic viličarja, saj se v nasprotnem primeru lahko zlomijo in nekoga celo poškodujejo.

Breme, ki ga viličar nosi prav tako ne sme biti postavljeno tako visoko, da upravljalec stroja ne bi mogel videti, kje vozi. Možnost, da bi se breme zrušilo mora biti izključeno, da se ne poškoduje kdo drug ali da se viličar ne prevrne. Pomembno je tudi to, da pri zelo dolgih bremenih le-te prenašata dva viličarja, saj bi en sam lahko z njim izgubil ravnotežje.

Potrebno je tudi vedno izključevati viličarja po koncu uporabe in vilice spuščati na tla, da ne predstavljajo nevarnosti za delavce. Kje vse pa viličarje najdemo? Če se odločate za nakup le – teh, je možnosti res veliko, sploh če iščete rabljene ali takšne, po ugodnejših cenah. Javne dražbe so tako v tem primeru le eden izmed prostorov, ki ponuja viličarje in še mnogo drugih premičnin po ugodnih cenah. Javne dražbe so v zadnjem času znane predvsem po nepremičninah, ki so prodajane tudi po polovičnih cenah in če se na takšne nakupe spoznate, lahko postane odlična priložnost tudi za vas.