Dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji ni nujno obvezno vendar se zaradi visokih cen zdravstvenih storitev zelo priporoča in je skoraj že nujno. Ko imate urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje se izognete plačilu ne zaželjenih stroškov, ki nastanejo ko potrebujete neko zdravstveno storitev. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije razliko, ki nastane med celotno zdravstveno vrednostjo storitve, to seveda za vas pomeni, da vam ni potrebno ob pregledu oziroma drugih storitvah plačati nič.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje, lahko sklene vsak državljan Republike Slovenije, ki ima seveda predhodno urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Brez obveznega zdravstvenega zavarovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne morete skleniti

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje lahko sklenete pri mnogih različnih zavarovalnicah. Vsaka zavarovalnica, vam bo ponudila in predstavila njihove ugodnosti in najboljše pogoje, ki bodo ustrezali tako vašim potrebam in željam.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje vam ob sklenitvi pogodbe velja eno leto, zraven pa seveda spada tudi tri mesečni odpovedni rok. Če se z podaljšanjem pogodbe strinjate in vam še vedno ustreza, potem se vam pogodba avtomatsko podaljša naprej do prekinitve.

Osnovno zdravstveno zavarovanje

Osnovno zdravstveno zavarovanje oziroma znano tudi pod drugim imenom obvezno zdravstveno zavarovanje je nujno za vsakega državljana Republike Slovenije.

Osnovno zdravstveno zavarovanje izvaja po zakonu in načelih socialne pravičnosti in solidarnosti. Osnovno zdravstveno zavarovanje omogoča osebam koriščenje zdravstvenih storitev, zdravil, denarnih nadomestil in zdravstvenih pripomočkov. Pravico imajo tudi, če niso zaposleni saj imajo tako urejeno oziroma krito nadomestilo plače med zadržanostjo od dela ter povračilo potnih stroškov, ki se navezujejo na uveljavljanje pravic do zdravstvenih storitev.

Urejenost vašega osnovnega zdravstvenega zavarovanja lahko preverite na spletni strani ali pa preko mobilnega telefona. Za oba načina boste potrebovali številko, ki se nahaja sprednji strani vaše zdravstvene kartice.

Osnovno zdravstveno zavarovanje uredite na najbližji izpostavi ZZZS-ja z obrazcom M1. Tako lahko zavarujete tudi svoje družinske člane. Družinski člani, ki so zavarovani po vas niso zavezanci za prispevek.