Celostni razvoj otroških možganov

Možgani se stalno razvijajo, tudi v odrasli dobi in celo starosti utrjujemo umske veščine in spretnosti. A že v zgodnjih letih življenja nastopi čas, da ta proces optimalno izkoristimo – ravno takrat se namreč možgani najbolj razvijajo, njihov razvoj pa je možno smiselno usmeriti in izpopolniti. Pomembno je, da so možgani otroka stimulirani, to pa dosežemo predvsem z različnimi vajami, običajno kar v obliki igre. Nekoliko starejši otroci se bodo s takšnimi izzivi srečali v šoli, vsem pa so na voljo razni obšolski programi, ki so posebej prilagojeni tovrstnim namenom.

Tehnike pomnjenja

Posebno pozornost namenjamo tehnikam pomnjenja, ki so pomembne za šolsko delo in seveda tudi nasploh v življenju. Te tehnike pridejo v poštev predvsem za starejše otroke, od katerih že pričakujemo, da bodo uspešno sprejeli informacije iz okolja in si vsebino tudi zapomnili. Na srečo je možno tehnike pomnjenja predstaviti na zanimiv in zabaven način, otroci pa bodo hitro ugotovili, katere tehnike jim najbolj odgovarjajo.

S temi tehnikami spodbujamo celostni razvoj otroških možganov, dosegamo pa tudi povsem konkretne rezultate, ki so lahko neposredno uporabni v šoli ali pri drugih nalogah. Tako bo otrok docela izkoristil obdobje, v katerem lahko svoje možgane spodbudi k učenju in utrjevanju. Končni rezultati bodo pomagali pri šolskem delu in nato kasneje v življenju, saj je v vsakem obdobju pomembno, da se znamo učinkovito in uspešno učiti. Tehnike pomnjenja so pri tem ključnega pomena, zato se jih splača predstaviti že mlajšim otrokom.

Učinkovite so lahko različne tehnike pomnjenja, zato je treba ugotoviti, katere posameznemu otroku najbolj odgovarjajo. Za utrjevanje teh umskih spretnosti se splača najti strokovno voden program, ki se osredotoča prav na takšne aktivnosti. Pogosto imamo na voljo obšolske aktivnosti, ki so idealna izbira za otroke vseh starosti, saj ponujajo kar najboljše rezultate in na dolgi rok spodbujajo celostni razvoj otroških možganov