AGM akumulator za solarne celice

Sončna elektrarna mora biti docela prilagojena svojemu namenu. Vsako komponento sistema je treba prilagoditi vsem drugim, posebej pa v tem oziru izstopa povezava akumulatorja in sončnih celic.

Medtem ko lahko celice oziroma panele dokaj brezskrbno izberemo glede na njihov izkoristek in zmogljivost, pa je treba izbiri akumulatorja posvetiti nekaj več pozornosti. Na voljo imamo namreč več vrst akumulatorjev, ki se lahko v svojih lastnostih precej razlikujejo. Poleg tega uporaba v sončni elektrarni za akumulator pomeni posebne obremenitve, ki jih je treba predvideti. V vsakem primeru pa je treba akumulator skrbno izbrati, saj s prenagljeno izbiro ali pretiranim varčevanjem pri nakupu tvegamo hude posledice.

Ciklični akumulatorji

V sončno elektrarno spadajo ciklični akumulatorji, ki so prilagojeni delovanju v takšnem sistemu. Solarne celice dovajajo energijo le nekaj ur preko dneva, nato je delovanje sistema odvisno od energije, ki je nakopičena v akumulatorju. V tem času se akumulator prazni, dokler ne začnejo celice ponovno delovati. Gre za cikle polnjenja in praznjenja, na katere ni pripravljen kar vsak akumulator.

Najboljša izbira bo AGM akumulator, ki je prilagojen prav tovrstni uporabi. Tudi z drugih vidikov je dobro pripravljen na uporabo v domači sončni elektrarni. AGM akumulator lahko brez težav preživi tudi globoke praznitve, ki so usodne za običajne kislinske akumulatorje, predvsem pa ima dolgo življenjsko dobo pri ciklih polnitev in praznitev. Gre za zaprt akumulator, v katerem je kislina napita na stekleni volni. Tako je tudi odporen na različne mehanske dejavnike, lahko ga položimo v vodoraven položaj, ne potrebuje vzdrževanja in ne izpušča strupenih plinov.

AGM akumulator se pogosto zamenjuje z GEL akumulatorji, ki imajo podobne lastnosti in so prav tako prilagojeni cikličnemu delovanju in priporočljivi za priključitev na solarne celice. V vsakem primeru se je treba pred nakupom dobro pozanimati o tem, kateri akumulator bo najboljša izbira.