Cena profesionalne pogostitve

Profesionalne pogostitve se poslužujemo le izjemoma, ob tistih dogodkih, ki morajo biti res izpeljani perfektno. Izjema so agencije, ki se ukvarjajo prav z organizacijo dogodkov, a teh običajno nimamo v mislih, ko razpravljamo o tovrstnih storitvah. V veliki meri je katering namenjen končnim strankam, ki se tudi neposredno zanimajo o storitvah in cenah. Za profesionalno pogostitev se splača odšteti nekaj denarja, a kakšne so točne cene?

Catering cenik

Točen cenik je težko oblikovati na podlagi splošnih informacij, zato le redki ponudniki te storitve svoje cene javno objavljajo. Ne zato, kar bi želeli zavajati svoje stranke, temveč preprosto zato, ker pride v poštev ogromno dejavnikov, ki jih je nemogoče predvideti. V končni fazi se cena torej oblikuje na podlagi posameznega povpraševanja, ki vključuje tudi vse potrebne podrobnosti. To je predvsem število udeležencev in obseg pogostitve. Jasno je, da postrežba slanih prigrizkov ne bo tako draga kot priprava kompletne večerje, tudi če gre za isto število udeležencev. Zato se za catering cenik oblikuje na podlagi povpraševanja.

Nekateri ponudniki imajo vseeno oblikovane pakete, ki ustrezajo pogostim povpraševanjem. V tem primeru je za catering cenik okviren in prilagodljiv glede na število udeležencev, pa tudi glede na morebitne druge prilagoditve, saj je vsak dogodek po svoje edinstven.

Upoštevati je treba še lokacijo pogostitve, ki prav tako vpliva na ceno. Katering se izvaja na vseh mogočih lokacijah, ki morda niso ravno ugodne za ponudnika storitve, zato bo za takšno postrežbo zahteval nekoliko višjo ceno. Prav tako je treba upoštevati dejanski obseg ponujenih storitev – lahko da gre le za pripravo hrane, morda še dostavo, lahko pa tudi za kompletno izvedbo dogodka vključno s postrežbo in pospravljanjem. Prav tako lahko katering vključuje še odprti bar in druge dodatke, ki nadalje vplivajo na ceno. Spet velja, da je cena profesionalne postrežbe odvisna od mnogih dejavnikov in se določi individualno.