Prednosti postavitve svetlobnih trakov

Svetlobni trakovi so linijski svetlobni elementi poljubnih dolžin. Običajno so ti svetlobniki umeščeni v stropne površine večjih objektov z velikimi enotnimi notranjimi prostori. Najdemo jih v najrazličnejših konfiguracijah; kot praktično zasnovane svetlobnike v industrijskih halah, poslovnih objektih, večjih javnih prostorih, podhodih in pasažah, ter kot elemente moderne arhitekture v objektih, kjer poleg uporabnosti predstavljajo tudi kreativno noto arhitektov, ki se odločajo za njihovo vgradnjo.

Ker so svetlobni trakovi linijsko razporejeni, so zelo ekonomična izbira za naravno osvetlitev prostorov. Glavni material za izdelavo steklenih plošč za trakove je polikarbonat; cena te plastične mase je dovolj nizka za množično izdelavo, kljub temu pa je material lahek in čvrst, kar olajšuje montažo. Svetlobne trakove se da enostavno vgraditi v poljubnih dolžinah, odvisno od potreb za osvetlitev in samih dimenzij prostora. Tudi sama montaža je enostavnejša kot pri strešnih oknih ali svetlobnih kupolah, manj je tudi obrobnega nastavka in s tem potrebnega materiala za pritrditev. Poleg tega svetlobni trakovi omogočajo enostavno konfiguracijo sistema loput za prezračevanje, ki jih lahko obenem uporabljamo tudi za morebiten dostop na streho ali pa jih vključimo v sisteme za odvod dima in toplote. Same lopute so lahko električno ali pnevmatsko gnane, v primeru sistema nodt za odvod dima in toplote lahko vsebujejo tudi elemente za plinsko odpiranje loput v sili, ki se sami sprožijo ob povišani temperaturi ter se jih po sprožitvi zelo enostavno spet napolni.

Same plošče pri svetlobnih trakovih so izdelane v največji meri iz umetnega stekla z imenom polikarbonat. Cena takih stekel je višja kot pri navadnem, mineralnem steklu, a vendar ima steklo iz polikarbonata nekaj nezgrešljivih kvalitet, zaradi katerih je ta vrsta stekla tako razširjena, sploh za večje površine. Polikarbonat, cena katerega ga uvršča v višji razred umetnih stekel, je namreč izredno lahek, mnogo bolj trden in čvrst kot navadno steklo, nezanemarljiva pa je tudi njegova temperaturna in kemična obstojnost.